| Več
Turistični vodniki so ambasadorji turistične destinacije

Spremembe Zakona o spodbujanju turističnega razvoja, ki ga pripravljajo na Ministrstvu za gospodarski razvoj, se bodo med drugim nanašale tudi na področje turističnega vodenja. Kakšne spremembe potrebuje to področje in če sploh, o tem je tekla zelo polemična razprava na okrogli mizi »Vloga turističnih vodnikov v turizmu in novi zakon o pospeševanju turizma«, ki je potekala v okviru letošnjega sejma Natour Alpe-Adria. Vodil jo je Peter Močnik, novinar Radia Slovenija.

Ministrstvo pri pripravi sprememb zakona namerava slediti usmeritvam vlade, da je potrebno nekatere poklice deregulirati, turistični vodniki se zavzemajo za upoštevanje evropskih standardov na tem področju, jasno opredelitev kaj smejo oziroma ne v Sloveniji tuji vodniki ter jasno opredelitev, da medtem ko so vodniki promotorji oziroma ambasadorji destinacije, so spremljevalci tisti, ki poskrbijo, da nek turistični aranžma poteka nemoteno. Združenje turističnih agencij Slovenije (ZTAS) ni naklonjeno obveznemu najemanju lokalnih vodnikov, ker da to povečuje stroške aranžmajev in zmanjšuje konkurenčnost slovenskih turističnih agencij.

S strani vodnikov je bilo slišati očitek, da država v desetih letih ni uredila področja turističnega vodenja, EU je postavila standarde, vendar vsaka država določi pravila na svojem območju in Slovenija jih ni, zato brez posledic pri nas skupine turistov vodijo tuji vodniki, pogosto celo brez poznavanja naše zgodovine in znamenitosti, usposobljeni slovenski vodniki z licenco pa ne dobijo dela. »To, da bi morali v Sloveniji turiste voditi le domači vodniki, ki imajo ustrezno licenco, znanje in poznajo lokalne posebnosti, je vprašanje kvalitete in tudi trajnostnega razvoja turizma, v katerega mora biti vključeno tudi lokalno prebivalstvo,« je dejala Mateja Kregar Gliha, članica Svetovne federacije združenj turističnih vodnikov. Turističnih skupin, ki jih k nam pripeljejo turistične agencije, ne spremljajo usposobljeni vodniki, pač pa spremljevalci, in med tema dvema kategorijama je potrebno tudi v zakonu jasno ločiti, je še dodala. Če se morajo domačini vodnike za pridobitev licence izkazati z znanjem in poznavanjem destinacije, za katero dobijo dovoljenje za vodenje, bi to morali zahtevati tudi od tujih vodnikov.

Matej Knaus, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije, je s pozicije delodajalcev, ki najemajo turistične vodnike, zagovarjal stališče, da si agencije ne želijo nikakršnih omejevanj za tuje turistične agencije na področju vodenja, da je potrebno trg sprostiti in da vsega pač ni mogoče standardizirati, saj gre pri turističnih skupinah za zelo različne ciljne skupine. »Predpisi organizatorjev potovanj nikakor ne smejo postaviti v nekonkurenčen položaj. Zakaj denimo Nemec, če sme voditi doma, ne bi smel voditi tudi v Sloveniji?« je dejal.

Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije, je dejal, da kaže vprašanje turističnih vodnikov in to, kakšne vodnike gostom zagotovijo agencije, pogledati tudi z vidika sprememb, ki so se v zadnjih letih zgodile na področju turizma. Svetovni splet omogoča dostop do vseh relevantnih informacij o neki destinaciji, njeni zgodovini in znamenitostih. Individualnim gostom to zadostuje, gostje, ki se odločijo za potovanje s turistično agencijo, pa pričakujejo nekaj več, tudi dobrega vodnika, ki zna zagotoviti osebno doživetje, ki ga internet seveda ne more. Turistični vodnik je po Jurišičevih besedah torej izjemno pomemben za zagotavljanje kakovosti turistične storitve in kakovost se na dolgi rok vedno obrestuje.

Eva Štravs Podlogar, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem, kjer bodo tudi pripravili spremembe Zakona o spodbujanju turizma, je dejala, da strokovne službe za zdaj zagovarjajo stališče, da se v zakonu jasno opredeli, kdo je turistični vodnik in kdo spremljevalec gostov turistične agencije ter da poklic turističnega vodnika še naprej ostane reguliran, medtem ko se za turistične spremljevalce naj ne bi postavljajo omejitev. (Cveta Potočnik)

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več